Οσφυική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Τι είναι η οσφυική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

 Για να κατανοήσουμε την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (οσφυική και αυχενική) πρέπει να αναφέρουμε κάποιες απλές πληροφορίες για την ανατομία της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από οστά, τους σπονδύλους, τα οποία στοιχίζονται το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας μια στήλη. Μεταξύ των σπονδύλων παρεμβάλλονται μάζες από μαλακό υλικό σε σχήμα δίσκου οι οποίες ονομάζονται μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Οι δίσκοι αυτοί αποτελούνται απο ένα μαλακό εσωτερικό πυρήνα ο οποίος περιορίζεται από ένα εξωτερικό σκληρό περίβλημα. Η ρήξη του εξωτερικού περιβλήματος και η μετακίνηση του μαλακού εσωτερικού πυρήνα προς τα έξω δημιουργεί την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Τι προκαλεί η οσφυική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

 Αρχικά προκαλείται οξεία οσφυαλγία (πόνος στην περιοχή της μέσης) λόγω της ρήξης του περιβλήματος του δίσκου. Στην συνέχεια μετά από μια με δύο ημέρες η πίεση που εξασκεί το εσωτερικό του δίσκου στη νευρική ρίζα οδηγεί στην εμφάνιση άλγους κατά μήκος του νεύρου με αποτέλεσμα ο ασθενής να εμφανίσει την πάθηση ισχιαλγία. Ο πόνος εντοπίζεται στο δεξιό ή αριστερό κάτω άκρο στην επιφάνεια του ποδιού που πορεύεται το νεύρο (οπίσθια, πλάγια ή πρόσθια επιφάνεια). Πολύ μεγάλες κήλες μπορεί εκτός από άλγος να δημιουργήσουν και μυική αδυναμία στο κάτω άκρο με ταυτόχρονη συνυπάρξη και αιμωδίας (μούδιασμα).

Πως αντιμετωπίζεται η οσφυική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

 Στην περίπτωση που εμφανιστεί μυική αδυναμία στο κάτω άκρο μαζί με ισχιαλγία είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση της κήλης μιας και αυτό θα οδηγήσει στην θεραπεία της νόσου και στην επανεμφάνιση της μυικής ισχύος στο κάτω άκρο. Εάν ο ασθενής έχει μόνο άλγος τότε εφαρμόζουμε συντηρητικά μέτρα όπως ξεκούραση και αναλγητική αγωγή. Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρξει βελτίωση σε περίοδο 1,5 με 2 μήνες τότε η κήλη πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά για να υπάρξει ίαση. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Από αυτές, η κλασσική οσφυική μικροδισκεκτομή είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς επεμβάσεις της νευροχειρουργικής με ποσοστό επιτυχίας 98%, γρήγορη κινητοποίηση και πολύ περιορισμένο χειρουργικό τραύμα.