Αυχενική μυελοπάθεια

Τι είναι η αυχενική μυελοπάθεια;

Η αυχενική μυελοπάθεια είναι μια σταδιακώς επιδεινούμενη νόσος η οποία προσβάλει αρχικά την κινητικότητα του ασθενούς και στην συνέχεια την αισθητικότητα αλλά και τον έλεγχο της ούρηση και της αφόδευσης. Δημιουργείται απο την προοδευτική πίεση του νωταίου μυελού απο υπερτροφικά στοιχεία στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης όπως σπόνδυλοι, δίσκοι και οι σύνδεσμοι. Η πραγματική αιτία της εκφύλισης (δυσλειτουργείας της σπονδυλικής στήλης) δεν είναι γνωστή. Πιστεύεται οτι οφείλεται στην πρόοδο της ηλικίας σε συνδοιασμό με τους μικροταυματισμούς που μπορεί να υπάρξουν στη ζωή ενός ασθενούς στην αυχενική μοίρα λόγω της μεγάλης της κινητικότητας.

Αυχενική μυελοπάθεια: Συμπτώματα

Τα πρώτα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας είναι η απώλεια των λεπτών κινήσεων ακριβείας, όπως πχ η γραφή. Στην συνέχεια μπορεί να εμφανιστεί αδυναμία στα άνω άκρα, αστάθεια στην βάδιση σε συνδοιασμό με δυσκαμψία στα κάτω άκρα (σπαστικότητα). Επιπλέον εμφανίζεται απώλεια στην αισθητικότητα των άνω άκρων σε συνδοιασμό με αιμμωδια, με αποτέλεσμα να μη γίνεται αντιληπτή η υφή των αντικειμένων. Άλγος στα άνω άκρα μπορεί να συνυπάρχει. Στα τελικά στάδια μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές στην ούρηση και την αφόδευση όπως και παράλυση και των τεσσάρων άκρων.

Αυχενική μυελοπάθεια: Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση γίνεται με χειρουργική αποσυμπιεση του αυχενικού νωτιαίου μυελού. Η επέμβαση μπορεί να σταματήσει μονο την εξέλιξη της νόσου και όχι να την βελτιώσει. Μπορεί να υπάρξει βελτίωση μόνο στο άλγος ή στις αιμωδίες των χεριών. Συνήθως επιλέγουμε να κανουμε την αποσυμπίεση απο την προσθια επιφάνεια του τραχήλου με την επέμβαση που λέγεται πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία. Στένωση σε πολλά επίπεδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξίσου πολύ καλά αποτελέσματα και με οπίσθια αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού, με αυχενική πεταλεκτομή. Και οι δυο επεμβάσεις θεωρούνται πολύ ασφαλείς με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, σπάνιες επιπλοκές και μικρή νοσηλεία (μια ημέρα). Ο ασθενής επιστρέφει στην οικία του την 1η μετεγχειρητική ημέρα και στην εργασία του μετά απο 20 ημέρες.