Η κινητή τηλεφωνία έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, αποτελώντας μια από τις κύριες μορφές επικοινωνίας του σύγχρονου ανθρώπου. Εκατομμύρια πολίτες χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο όχι μόνο για να μιλήσουν αλλά και για πλοηγηθούν στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα όμως με την τεράστια επέκταση της χρήσης των κινητών, έχει αυξηθεί και η ανησυχία για την ενδεχόμενη βλάβη που μπορεί να προκαλεί στην υγεία των χρηστών με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιεί. Για τον λόγο αυτό έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες σε πολύ μεγάλα δείγματα πληθυσμού για να απαντηθεί το ερώτημα εάν η χρήση της κινητής τηλεφωνίας προδιαθέτει σε καρκινογένεση εγκεφάλου.
Έως σήμερα τα δεδομένα είναι αντικρουόμενα και συνεπώς δε μπορούν να εξαχθούν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι η παρατεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων (πάνω από 10 έτη) προδιαθέτει στην εμφάνιση γλοιωμάτων ενώ κάποιες άλλες δεν προβάλουν κάποια εμφανή σχέση μεταξύ της κινητής τηλεφωνίας και της καρκινογένεσης εγκεφάλου. Επομένως υπάρχει η υποψία ότι μπορεί η χρήση κινητού τηλεφώνου να προδιαθέτει σε εγκεφαλικούς όγκους αλλά δεν μπορούμε με σιγουριά να το αποδείξουμε ακόμη μιας και χρειάζονται περισσότερα χρόνια μελέτης αλλά και περισσότερες μελέτες για το ερώτημα αυτό. Ο παγκόσμιος οργανισμός για την έρευνα πάνω στον καρκίνο κατατάσσει την χρήση κινητών τηλεφώνων στο επίπεδο 2Β το οποίο σημαίνει πιθανός κίνδυνος για καρκινογένεση.
Η χρήση κινητής τηλεφωνίας δεν είναι αθώα όσον αφορά την υγεία του ανθρωπίνου εγκεφάλου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αποδείξουμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι η χρήση του κινητού θα μας οδηγήσει σίγουρα στο μέλλον να νοσήσουμε από κακοήθεις ή καλοήθεις όγκους εγκεφάλου στο μέλλον. Η καλύτερη αντιμετώπιση, επομένως, στο θέμα αυτό θα είναι να είμαστε επιφυλακτικοί και να περιορίσουμε την χρήση τους στο μέτρο του δυνατού.