Πρέπει να ξυριστούν τα μαλλιά μου για μια επέμβαση εγκεφάλου;

Πολύ συχνά οι ασθενείς πριν υποβληθούν σε επέμβαση εγκεφάλου ρωτούν εάν θα ξυριστούν όλα ή ένα μεγάλο μέρος των μαλλιών τους. Πρόκειται για μια πολύ λογική ερώτηση μιας και η αφαίρεση μεγάλου τμήματος των μαλλιών του ασθενούς προεγχειρητικά αλλάζει δραστικά την εξωτερική του εμφάνιση με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ψυχικής του κατάστασης.

Στην σύγχρονη νευροχειρουργική αυτό λαμβάτε υπ όψιν, στους ασθενείς που θα υποβληθούν σε επέμβαση εγκεφάλου και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε την τριχοτομή. Ξυρίζουμε δηλαδή τα μαλλιά του ασθενούς μόνο κατά μήκος μια λεπτής γραμμής (τριχοτομή) πάνω στην οποία θα υπάρχει και η τομή του δέρματος. Η υπόλοιπη κόμη αφήνεται άθικτη. Έτσι η λεπτή αυτή γραμμή κρύβεται μέσα στα υπόλοιπα μαλλιά και το αισθητικό αποτέλεσμα μετεγχειρητικά είναι τέλειο.

Η τεχνική αυτή όχι μόνο δεν προδιαθέτει σε περισσότερες λοιμώξεις (όπως πιστεύονταν στο παρελθόν από κάποιους νευροχειρουργούς) αλλά αντιθέτως επηρεάζει θετικά την επιτυχία της επέμβασης μιας και το καλό αισθητικό αποτέλεσμα προδιαθέτει στην βελτίωση της  ψυχικής κατάστασης του ασθενούς μετεγχειρητικά και στην ταχύτερη αποκατάσταση του.