Οσφυική στένωση

Τι είναι η οσφυική στένωση;

Πριν προχωρήσουμε στην περιγραφή της οσφυικής στένωσης πρέπει να αναφέρουμε κάποιες απλές πληροφορίες για την ανατομία της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από οστά, τους σπονδύλους, τα οποία στοιχίζονται το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας μια στήλη. Μεταξύ των σπονδύλων παρεμβάλλονται μάζες από μαλακό υλικό σε σχήμα δίσκου οι οποίες ονομάζονται μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Η σπονδυλική στήλη προσφέρει στήριξη αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει και την κίνηση στον κορμό. Με την πάροδο της ηλικίας σταδιακά δυσλειτουργούν τα τμήματα της σπονδυλικής στήλης (όπως οι δίσκοι, οι αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων, οι σύνδεσμοι) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτελέσει την λειτουργία της (στήριξη και κίνηση). Αποτέλεσμα αυτού είναι η υπερτροφία (η πάχυνση δηλαδή) των σπονδύλων, κάτι που οδηγεί σε στραγγαλισμό των νεύρων και στην δημιουργία της πάθησης οσφυική στένωση.

Οσφυική στένωση: Συμπτώματα

Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν δύο ειδών συμπτώματα, την ισχιαλγία (άλγος στα πόδια) ή την λεγόμενη διαλείπουσα χωλότητα ή και τα δύο μαζί. Στην περίπτωση της διαλείπουσας χωλότητας ο ασθενής μετά από βάδιση λίγων μέτρων αναφέρει άλγος, αιμμωδία και δυσφορία στους γλουτούς και τα κάτω άκρα η οποία βελτιώνεται εάν σταματήσει να βαδίζει ή καθίσει σε καθιστή θέση, ή σκύψει ελαφρά προς τα εμπρός.

Οσφυική στένωση: Αντιμετώπιση

Η οσφυική στένωση αντιμετωπίζεται μόνο με χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται  αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρούμε τμήματα (συνήθως τα πέταλα) των υπερτροφικών σπονδύλων με αποτέλεσμα την αποσυμπίεση και ελευθέρωση των οσφυϊκών νεύρων. Ο νευροχειρουργός επιλέγει μετά απο μελέτη των εξετάσεων του ασθενούς πόσα και ποιά τμήματα των σπονδύλων θα αφαιρέσει. Η επέμβαση είναι πολύ αποτελεσματική και ασφαλής εάν γίνει με σωστές ενδείξεις. Έχει μικρό χρόνο νοσηλείας (1-2 ημέρες) και γρήγορη κινητοποίηση απο την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.