Τι είναι η οσφυαλγία;
Η οσφυαλγία είναι ο πόνος που εντοπίζεται στην οσφυϊκή χώρα, ή κοινώς τη μέση. Αποτελεί ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα, του οποίου η ένταση και η διάρκεια διαφέρει ανά ασθενή. Ωστόσο, μπορεί να είναι μια αρκετά επίπονη κατάσταση και μπορεί να γίνει εμπόδιο στην καθημερινότητα του ασθενή.
Η οσφυαλγία μπορεί να είναι:
- Οξεία, δηλαδή να εμφανίζεται ξαφνικά και έντονα και να διαρκεί μικρό διάστημα.
- Χρόνια, δηλαδή να διαρκεί για πάνω από 3 μήνες.
Τι προκαλεί την οσφυαλγία;
Η οσφυαλγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως τραυματισμοί, παθήσεις ή φλεγμονές. Τα πιο κοινά αίτια πίσω από την εμφάνιση οσφυαλγίας είναι:
- Το τράβηγμα σε κάποιο μυ ή σύνδεσμο: Η πιο κοινή αιτία για την πρόκλησης οσφυαλγίας. Το τράβηγμα μπορεί να προκληθεί μετά από απότομη κίνηση ή πτώση. Επίσης, μπορεί να προκληθεί από σήκωμα μεγάλου βάρους ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις που ασκούν πίεση στους μυς της μέσης.
- Η δισκοκήλη: Προκαλείται όταν ο δίσκος εκφυλίζεται με αποτέλεσμα ο πυρήνας του να εξέχει ερεθίζοντας τα γύρω νεύρα.
- Η αρθρίτιδα: Είναι εκφυλιστική πάθηση που φθείρει τον χόνδρο μεταξύ των αρθρώσεων.
- Η οστεοπόρωση: Είναι πάθηση που επηρεάζει τα οστά κάνοντας τα επιρρεπή σε σπασίματα.
- Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλει την σπονδυλική στήλη.
Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε γιατρό;
Η οσφυαλγία μπορεί να έχει μικρή διάρκεια ή να βελτιωθεί με συντηρητική αντιμετώπιση, ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας. Τα παυσίπονα, καθώς και αλλαγές στις συνήθειες, όπως καλύτερη στάση σώματος ή αποφυγή έντονης άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου. Ωστόσο, ο ασθενή θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε έναν έμπειρο Νευροχειρουργό, εφόσον η οσφυαλγία:
- Έχει προκληθεί μετά από πτώση ή άλλο τραυματισμό
- Διαρκεί πολλές εβδομάδες
- Είναι έντονος
- Προκαλεί αδυναμία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια
- Επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου και της κύστης
- Συνοδεύεται με πυρετό
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση εστιάζει στην εύρεση της αιτίας που προκαλεί την οσφυαλγία. Αρχικά, ο γιατρός καταγράφει το αναλυτικό ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Επίσης, ο ασθενής υποβάλλεται σε ερωτήσεις για να αξιολογήσει πόσο έντονος είναι ο πόνος και πόσο εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητές του. Η νευρολογική εξέταση είναι το απαραίτητο επόμενο βήμα για την διάγνωση και την αντιμετώπιση της πάθησης. Έπειτα, υποβάλλεται σε διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αξονική τομογραφία (CT) και Μαγνητική τομογραφία (MRI) για τη διάγνωση παθήσεων που επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη, μυς, τένοντες, νεύρα, συνδέσμους και αγγεία.
- Ηλεκτρομυογράφημα (EMG) για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεύρων και μυών.
- Αιματολογικές εξετάσεις για τη διάγνωση λοιμώξεων ή άλλων καταστάσεων που προκαλούν την οσφυαλγία.
Πώς αντιμετωπίζεται η οσφυαλγία;
Η θεραπευτική αντιμετώπιση καθορίζεται από την ένταση της οσφυαλγίας και τη διάγνωση. Ανάλογα το περιστατικό, ο γιατρός θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία, ενώ μερικές φορές μπορεί να εφαρμόζονται συνδυαστικά. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- Φαρμακευτική αγωγή: Τα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν ή να περιορίσουν την οσφυαλγία. Ανάλογα το περιστατικό, ο γιατρός μπορεί να συστήσει παυσίπονα, και μυοχαλαρωτικά για τους μυϊκούς σπασμούς.
- Ενέσιμη θεραπεία: Οι εγχύσεις κορτιζόνης σε συνδυασμό με μικρή δόση αναισθησίας γίνονται στη σπονδυλική στήλη και μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή από τον πόνο. Ωστόσο, αποτελεί προσωρινή λύση, καθώς ο πόνος συνήθως επανέρχεται.
- Φυσικοθεραπεία: Ο νευροχειρουργός σε συνεργασία με έναν φυσικοθεραπευτή διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα ήπιων ασκήσεων με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του σώματος.
Πότε χρειάζεται να κάνω επέμβαση;
Η χειρουργική επέμβαση είναι αποτελεσματική λύση, όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει αποτέλεσμα ή η οσφυαλγία είναι αποτέλεσμα πάθησης σε προχωρημένο στάδιο. Ανάλογα με το περιστατικό, ο Νευροχειρουργος πραγματοποιεί την κατάλληλη επέμβαση για την ανακούφιση του ασθενή. Ενδεικτικά, χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι:
- Η οσφυϊκή δισκεκτομή
- Η σφυϊκή πεταλεκτομή
- Η σπονδυλοδεσία
Ο Νευροχειρουργός, Λιάκος Φαίδωνας, διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην αποτελεσματική αντιμετώπιση παθήσεων που επηρεάζουν την οσφυϊκή περιοχή. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.