Τι είναι η ισχιαλγία;
Η ισχιαλγία είναι ένας οξύς πόνος που γίνεται αισθητός κυρίως στο πόδι, αλλά και στη μέση και τους γοφούς. Αποτελεί μια ιδιαίτερα επίπονη και ενοχλητική κατάσταση που προκύπτει όταν το ισχιακό νεύρο τραυματίζεται ή φλεγμαίνεται. Το ισχιακό νεύρο είναι το μακρύτερο νεύρο στο σώμα, καθώς ξεκινά από το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και απλώνεται στα πόδια και στους γλουτούς.
Ποια είναι η αιτία;
Η ισχιαλγία δεν είναι σπάνια. Αντιθέτως, αποτελεί μια αρκετά συχνή κατάσταση, καθώς είναι σύμπτωμα άλλων παθήσεων ή καταστάσεων. Συγκεκριμένα, μερικές από τις αιτίες εμφάνισης της ισχιαλγίας είναι:
- Όγκοι
- Δισκοκήλη
- Στένωση της σπονδυλικής στήλης
- Σπονδυλολίσθηση
- Τραυματισμοί
- Μόλυνση
- Σύνδρομο Ιππουρίδας (Επείγουσα κατάσταση)
Ποια συμπτώματα προκαλεί η ισχιαλγία;
Ο οξύς πόνος είναι το κυριότερο σύμπτωμα της ισχιαλγίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος γίνεται αισθητός μόνο στο ένα πόδι, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής πραγματοποιεί απλές ενέργειες, όπως το φτέρνισμα ή το σκύψιμο. Ωστόσο, ο πόνος δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα, καθώς μπορεί επίσης να εμφανίσει:
- Μούδιασμα στα πόδια και τη μέση.
- Μυρμήγκιασμα στα πόδια.
- Μυϊκή αδυναμία. (Είναι αναγκαία η άμεση επίσκεψη στον νευροχειρουργό)
- Αδυναμία ελέγχου του εντέρου και της κύστης (Στην περίπτωση αυτή απαιτείται άμεση αντιμετώπιση)
Τα συμπτώματα της ισχιαλγίας διαρκούν συνήθως έως 6 εβδομάδες. Λόγω της έντασης τους, όμως, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενή. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από 6 εβδομάδες, τότε είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν Νευροχειρουργό. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει αδυναμία στο πόδι ή και δυσλειτουργία στην ούρηση και την αφόδευση (ακράτεια ή δυσκοιλιότητα) τότε πρέπει να υπάρξει μια επείγουσα νευροχειρουργική εξέταση και αντιμετώπιση μέσα σε λίγες ώρες.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο Νευροχειρουργό που θα καταφέρει να εντοπίσει την αιτία πίσω από την ισχιαλγία και θα σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.
Σημαντικό κομμάτι της διάγνωσης είναι η καταγραφή του ιατρικού ιστορικού, αφού μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας πρόκλησης. Επιπλέον, ο Νευροχειρουργός θα εξετάσει τον ασθενή ζητώντας του να εκτελέσει απλές κινήσεις, όπως για παράδειγμα να σηκώσει το πόδι ή να περπατήσεις στις μύτες των ποδιών. Έτσι, θα καθορίσει ποιες ενέργειες προκαλούν τον πόνο. Τέλος, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων και ειδικότερα:
- Μαγνητική τομογραφία
- Αξονική τομογραφία
- Ηλεκτρομυογράφημα
Πώς αντιμετωπίζεται η ισχιαλγία;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ισχιαλγία υποχωρεί από μόνη της. Γι’ αυτό και η θεραπεία που προτείνεται είναι συντηρητική και στοχεύει στην άμεση ανακούφιση του ασθενή από τα συμπτώματα της ισχιαλγίας. Πιο ειδικά, η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
- Φαρμακευτική θεραπεία: Τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή.
- Ενέσιμη θεραπεία: Ο Νευροχειρουργός πραγματοποιεί εγχύσεις κορτικοστεροειδή στη σπονδυλική στήλη για να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή και να μειώνει τον πόνο.
- Φυσικοθεραπεία: Το πρόγραμμα ασκήσεων είναι εξατομικευμένο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κάθε ασθενή. Οι ειδικές ασκήσεις μπορούν να αποσυμπιέσουν το πιεσμένο νεύρο και να αποκαταστήσουν τη λειτουργικότητα του ποδιού.
Τι συμβαίνει όταν δεν υποχωρεί η ισχιαλγία;
Σε ελάχιστες περιπτώσεις, η ισχιαλγία μπορεί να επιμείνει ακόμα και μετά τη συντηρητική θεραπεία. Τότε, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη πάθηση που την προκαλεί. Ο Νευροχειρουργός, ανάλογα με το περιστατικό, μπορεί να πραγματοποιήσει:
- Δισκεκτομή: Εφόσον η δισκοκήλη πιέζει το ισχιακό νεύρο, πραγματοποιείται δισκεκτομή για την αφαίρεση της. Η διαδικασία γίνεται πλέον με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της ενδοσκόπισης που επιτρέπει καλύτερο αποτέλεσμα με γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενή.
- Λαμινεκτομή: Η λαμινεκτομή είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης, αφαιρώντας τμήμα από αυτήν. Είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική αλλά και απαιτητική επέμβαση που απαιτεί λεπτό χειρισμό και μεγάλη εμπειρία.
- Σπονδυλοδεσία: Μπορεί να πραγματοποιηθεί με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (MIS και Νευροπλοήγηση). Οι σπόνδυλοι σταθεροποιούνται με ειδικά μοσχεύματα μετάλλων ή οστών.
Η ισχιαλγία δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επίπονη για τον ασθενή. Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα άμεσα. Εάν εμφανίζετε συμπτώματα ισχιαλγίας, απευθυνθείτε στον έμπειρο και εξειδικευμένο Νευροχειρουργό Δρ. Λιάκο Φαίδων για να λάβετε τη σωστή διάγνωση και ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.