Μηνιγγίωμα

Μηνιγγίωμα

Τι είναι το μηνιγγίωμα ;

Το μηνιγγίωμα είναι ένας καλοήθης όγκος του εγκεφάλου ο οποίος δημιουργείται από την αραχνοειδή μήνιγγα. Η αραχνοειδής μήνιγγα αποτελεί μια από τις τρείς μήνιγγες (περιβλήματα) του εγκεφάλου. Οι άλλες δύο μήνιγγες είναι η χοριοειδής και η σκληρά μήνιγγα.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αργή αύξηση του μεγέθους του, με σταδιακή παρεκτόπιση του εγκεφάλου και την σταδιακή εμφάνιση συμπτωμάτων. Έτσι το μηνιγγίωμα δεν εισχωρεί μέσα στον εγκέφαλο όπως κάνουν οι κακοήθεις όγκοι. Απλώς τον σπρώχνει. Συχνά, τα μηνιγγιώματα είναι καλοήθη, που σημαίνει ότι η πλήρης αφαίρεσή τους οδηγεί και στην οριστική θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν, πολύ σπάνια, και μηνιγγιώματα με κακοήθη συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι μετά την αφαίρεσή τους, αυτά υποτροπιάζουν αλλά και δίνουν μεταστάσεις, όπως οι κακοήθεις όγκοι, απειλώντας τη ζωή του ασθενούς.

Συχνότητα

Αποτελούν το 19 % όλων των όγκων του εγκεφάλου. Όπως φαίνεται και από το ποσοστό, δεν είναι ο πιο συχνός όγκος του εγκεφάλου. Υπάρχουν και τα κακοήθη μηνιγγιώματα (χαρακτηρίζονται Grade II και ΙΙΙ) τα οποία είναι ακόμη πιο σπάνια. Πέρα από τον εγκέφαλο είναι τα μηγγιώματα δημιουργούνται και στην σπονδυλική στήλη. Τα τελευταία είναι πιο σπάνια από αυτά του εγκεφάλου και δημιουργούν λίγο διαφορετικότερα συμπτώματα όπως ισχιαλγία, οσφυαλγία, πάρεση ποδιών κ.α.

Πώς γίνεται η διάγνωση για το μηνιγγίωμα;

Η καλύτερη εξέταση για την διάγνωση της βλάβης είναι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με σκιαγραφικό. Ο όγκος εμφανίζεται σαν μια φωτεινή σφαίρα η οποία βρίσκεται σε επαφή με την μήνιγγα και προσλαμβάνει ομοιογενώς σκιαγραφικό. Σπρώχνει τον εγκέφαλο και δεν εισχωρεί μέσα του, γι’ αυτό και δεν εμφανίζεται οίδημα (πρήξιμο δηλαδή) γύρω του. Αυτό παρατηρείται συχνά στους κακοήθεις όγκους.

Τις περισσότερες φορές η πρώτη εξέταση που γίνεται για τη διάγνωση του μηνιγγιώματος είναι η αξονική τομογραφία. Μέσω αυτής αποκλείονται άλλες παθολογίες όπως αγγειακό εγκεφαλικό, αιμορραγία, υδροκέφαλος κ.α. Στην αξονική πάλι έχει την εικόνα μιας ομοιογενούς σφαίρας που προσλαμβάνει σκιαγραφικό και βρίσκεται στην περιφέρεια του εγκεφάλου σε επαφή με την μήνιγγα. Προκειμένου όμως να προχωρήσει ο ασθενής στην χειρουργική επέμβαση πρέπει να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία μιας και είναι ανώτερη στην απεικόνιση αυτού του όγκου.

Μερικές φορές σε πολύπλοκα και μεγάλα μηνιγγιώματα μπορεί να γίνει και μια ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία. Μέσω της εξέτασης μπορούμε να δούμε τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τον όγκο, με σκοπό να τις εμβολίσουμε και να μειώσουμε κατά πολύ την αιμορραγία κατά την χειρουργική αφαίρεση.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το μηνιγγίωμα;

Τα συμπτώματα ενός μηνιγγιώματος εξαρτώνται από την θέση του εγκεφάλου που πιέζεται. Συνεπώς, τα συμπτώματα που θα εμφανίσει ο ασθενής μπορεί να είναι:

  • διαταραχές όρασης
  • απώλεια όσφρησης
  • απάθεια
  • διαταραχές μνήμης
  • διαταραχές λόγου
  • αδυναμία σε κάποιο άνω ή κάτω άκρο
  • αστάθεια βάδισης.

Συχνά συμπτώματα είναι και οι επιληπτικές κρίσεις, καθώς και οι κεφαλαλγίες, μόνο όμως όταν το μηνιγγίωμα θα λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Τέλος υπάρχουν και τα ασυμπτωματικά μηνιγγιώματα. Τα συγκεκριμένα ανακαλύφθηκαν τυχαία μετά από απεικονιστικό έλεγχο (πχ αξονικη τομογραφία εγκεφάλου) για άλλη αιτία.

Ποια είναι η θεραπεία του μηνιγγιώματος;

Πρωταρχικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική αφαίρεση. Στόχος της χειρουργικής θεραπείας είναι η ολική αφαίρεση της όγκου χωρίς πρόκληση νευρολογικής βλάβης στον ασθενή. Για το λόγο αυτό, η προεγχειρητική μελέτη των απεικονιστικών εξετάσεων αλλά και η πολύ καλή ανατομική γνώση του Νευροχειρουργού είναι απαραίτητες προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη επέμβαση με σκοπό την εκτομή του μηνιγγιώματος, χωρίς να αφαιρεθεί καθόλου φυσιολογικός εγκέφαλος. Το πόσο θα αφαιρεθεί θα καθορίσει και την πορεία της νόσου. Δηλαδή, εάν καταφέρουμε να αφαιρέσουμε όλο τον όγκο, αλλά και το τμήμα της μήνιγγας που το δημιούργησε, τότε δεν θα ξαναεμφανιστεί. Έτσι, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για πλήρη θεραπεία. Εάν δεν είναι δυνατή η πλήρης εκτομή, τότε σίγουρα χρειάζεται παρακολούθηση ώστε να αντιμετωπιστεί στο μέλλον οποιοδήποτε τμήμα πάει να μεγαλώσει σε διαστάσεις.

Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας περιορίζεται μόνο στο να αντιμετωπίσει μικρά υπολείμματα του μηνιγγιώματος μετά την επέμβαση, τα οποία δεν μπορούσαν να αφαιρεθούν λόγω μεγάλου ρίσκου πρόκλησης επιπλοκής. Αποτελεί επίσης εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση (λόγω μεγάλης ηλικίας, σοβαρών προβλημάτων υγείας).

Συμπέρασμα

Το μηνιγγίωμα είναι ένας όγκος που αναπτύσσεται αργά και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθης. Ωστόσο, η ύπαρξη του μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα στον ασθενή. Η αφαίρεση του όγκου αποτελεί τη βασική θεραπευτική επιλογή και, όταν είναι πλήρης, οδηγεί συχνά σε οριστική ίαση χωρίς υποτροπές.

Ο Νευροχειρουργός Λιάκος Φαίδωνας διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην αποτελεσματική αντιμετώπιση το μηνιγγιώματος του εγκεφάλου. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.