Τι είναι η αυχενική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;
Για να κατανοήσουμε την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (οσφυική και αυχενική) πρέπει να αναφέρουμε κάποιες απλές πληροφορίες για την ανατομία της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από οστά, τους σπονδύλους, τα οποία στοιχίζονται το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας μια στήλη. Μεταξύ των σπονδύλων παρεμβάλλονται μάζες από μαλακό υλικό σε σχήμα δίσκου οι οποίες ονομάζονται μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Οι δίσκοι αυτοί αποτελούνται από ένα μαλακό εσωτερικό πυρήνα ο οποίος περιορίζεται από ένα εξωτερικό σκληρό περίβλημα. Η ρήξη του εξωτερικού περιβλήματος και η μετακίνηση του μαλακού εσωτερικού πυρήνα προς τα έξω δημιουργεί την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Αυχενική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Συμπτώματα
Συνήθως η κήλη προβάλει προς τα δεξιά ή αριστερά, στα σημεία δηλαδή που εξέρχονται οι ρίζες των αυχενικών νεύρων για να πορευτούν στα άνω άκρα. Η πίεση που εξασκείται λοιπόν σε μια αυχενική ρίζα οδηγεί στην εμφάνιση άλγους και αιμμωδίας κατά μήκος μιας επιφάνειας του άνω άκρου (χέρι). Στην περίπτωση μεγάλης κήλης μπορεί να υπάρξει και αδυναμία στο δεξιό ή αριστερό άνω άκρο. Πιο σπάνια, εάν η κήλη προβάλει κεντρικά μπορεί να πιέσει μια πολύ σημαντική νευρική δομή, τον νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγαλύτερη νευρολογική βλάβη όπως αδυναμία και στα τέσσερα άκρα.
Αυχενική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Αντιμετώπιση
Στην περίπτωση που εμφανιστεί μυική αδυναμία στο άκρο άκρο είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση της κήλης άμεσα μιας και αυτό θα οδηγήσει στην θεραπεία της νόσου και στην επανεμφάνιση της μυικής ισχύος στο άκρο. Εάν ο ασθενής έχει μόνο άλγος τότε εφαρμόζουμε συντηρητικά μέτρα όπως ξεκούραση και αναλγητική αγωγή, αποφυγή άρσης βάρους, όπως και μαλακό κολάρο για μερικές ημέρες. Στην περίπτωση όμως που δεν υπάρξει βελτίωση σε περίοδο 1,5 με 2 μήνες τότε η κήλη πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά για να υπάρξει ίαση. Η σωστή επέμβαση ονομάζεται πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία η οποία είναι μια πολύ αποτελεσματική και ασφαλής επέμβαση με γρήγορη κινητοποίηση (την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα) και πολύ μικρό χειρουργικό τραύμα.