Ποιοι ασθενείς χρειάζονται νευροχειρουργική αντιμετώπιση;

Η νευροχειρουργική είναι η ειδικότητα της ιατρικής στην οποία συγκεκριμένες παθήσεις του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση. Είναι μια σχετικά άγνωστη ειδικότητα στους ασθενείς μιας και ιατροί άλλων ειδικοτήτων συνήθως παραπέμπουν τους ασθενείς σε ένα νευροχειρουργό. Έτσι ασθενείς με όγκους του εγκεφάλου, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και εγκεφαλικές αιμορραγίες λόγω ανευρύσματος πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον νευροχειρουργό.

Επιπλέον, οι περισσότερες παθήσεις τις σπονδυλικής στήλης πρέπει να αντιμετωπίζονται από νευροχειρουργό. Έτσι ασθενείς με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφυϊκή ή της αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ασθενείς με στενώσεις που δημιουργούν έντονο άλγος ανθεκτικό στην αναλγητική αγωγή πρέπει να αναζητούν νευροχειρουργική αντιμετώπιση.

Τέλος, μια ομάδα νευρολογικών ασθενειών που θεραπεύονταν έως τώρα με φαρμακευτική αγωγή μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση. Έτσι η επιληψία, η νόσος του Πάρκινσον, η δυστονία, η νευραλγία τριδύμου, αλλά και σε πολύ λίγες και επιλεγμένες περιπτώσεις, η φαρμακοανθεκτική κατάθλιψη και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορούν να βελτιωθούν αρκετά με χειρουργική επέμβαση.