Λέμφωμα εγκεφάλου

Τι είναι το λέμφωμα εγκεφάλου;

Το λέμφωμα εγκεφάλου είναι ένας κακοήθης όγκος, ο οποίος προσβάλει συνήθως ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Αποτελεί μια ξεχωριστή πάθηση από το λέμφωμα που προσβάλει το υπόλοιπο σώμα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, εμφανίζεται στο εσωτερικό του εγκεφάλου χωρίς να αποκλείονται και άλλες περιοχές.  Έτσι μπορεί να εμφανιστεί στους μετωπιαίους λοβούς, στα βασικά γάγγλια, γύρω από το κοιλιακό σύστημα αλλά και χαμηλά στην παρεγκεφαλίδα. Ο όγκος αποτελείται από κακοήθη λεμφοκύτταρα (κύτταρα του αίματος), τα οποία πολλαπλασιάζονται ακατάπαυστα δίνοντας αύξηση στο μέγεθος του όγκου.

Πόσο συχνό είναι το λέμφωμα;

            Το λέμφωμα δεν είναι συχνός όγκος. Παρουσιάζονται περίπου 5 περιστατικά ανά 1.000.000 πληθυσμού τον χρόνο. Μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 52 έτη και γενικά ο όγκος εμφανίζεται πιο συχνά τα 60 έτη. Οι άντρες προσβάλλονται λίγο πιο συχνά από τις γυναίκες σε αναλογία 1,2/1.

Υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες;

            Έχει βρεθεί ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθρηματώδης λύκος, το σύνδρομο Sjogren αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν την συχνότητα εμφάνισης του λεμφώματος. Επιπλέον οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όπως οι ασθενείς με HIV, οι ασθενείς με μεταμόσχευση κάποιο οργάνου, αυτοί που λαμβάνουν κορτιζόνη έχουν επιπλέον πιθανότητα να εμφανίζουν λέμφωμα εγκεφάλου από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επιπλέον η λοίμωξη από τον ιο του EbsteinBarr, που προκαλεί την λοιμώδη μονοπυρήνωση, δημιουργεί μια προδιάθεση για την εμφάνιση του λεμφώματος.

Τι συμπτώματα προκαλεί το λέμφωμα;

Τα συμπτώματα δημιουργούνται με δύο τρόπους, όπως και σε όλους του όγκους του εγκεφάλου. Ο πρώτος είναι η καταστροφή του τμήματος του εγκεφάλου που εντοπίζεται ο όγκος. Ο δεύτερος τρόπος είναι από την πίεση που εξασκεί το λέμφωμα στον υγιή εγκέφαλο που τον περιβάλλει. Έτσι μπορεί να εμφανιστούν τα εξής συμπτώματα :

  • Παράλυση ενός χεριού η ποδιού
  • Παράλυση του μισού προσώπου
  • Επιληπτικές κρίσεις (σπασμοί)
  • Αλλοίωση της προσωπικότητας
  • Άνοια πιο σπάνια
  • Παραλύσεις εγκεφαλικών νεύρων
  • Ναυτία και έμετοι οι οποίοι συνοδεύονται από κεφαλαλγία

Εάν ο όγκος αποκτήσει πολύ μεγάλο μέγεθος ο ασθενής μπορεί να πέσει και σε κώμα πριν λάβει την απαραίτητη θεραπεία.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Όταν ο ασθενής εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Στα πλαίσια της ιατρικής βοήθειας που θα λάβει, θα υποβληθεί σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου, η οποία είναι και η πρώτη εξέταση εκλογής. Η εμφάνιση του όγκου δεν θα είναι και πολύ ξεκάθαρη, γι’ αυτό ο ασθενής θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Κατά τη μαγνητική χορηγείται ενδοφλέβιο σκιαγραφικό. Στην εξέταση αυτή, που είναι και η απόλυτα ειδική, θα αναδειχθεί ο όγκος με έντονη πρόσληψη σκιαγραφικού να διηθεί την περιοχή των βασικών γαγγλίων, την περιοχή γύρω από το κοιλιακό σύστημα κλπ. Η τελική διάγνωση πριν τη  θεραπεία πραγματοποιείται με την λήψη της βιοψίας δια λεπτής βελόνης από τον Νευροχειρουργό.

Πως αντιμετωπίζεται το λέμφωμα;

Ο ρόλος του Νευροχειρουργού στην περίπτωση του λεμφώματος έχει μεγαλύτερη σημασία στη διάγνωση παρά στην αντιμετώπιση της νόσου.

Έτσι, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε βιοψία της βλάβης δια βελόνης και όχι με ανοικτό χειρουργείο. Στην τεχνική αυτή το κεφάλι του ασθενούς σταθεροποιείται σε ένα πλαίσιο στήριξης και ακινητοποίησης τριών σημείων. Στην συνέχεια, χρησιμοποιείται πολύ χρήσιμο μηχανήμα που ονομάζεται νευροπλοηγός. Με αυτό σχεδιάζουμε το ακριβές σημείο στην κεφαλή του ασθενούς όπου θα γίνει η κρανιοανάτρηση (η τρύπα στο κρανίο δηλαδή). Μετά την διάνοιξη του δέρματος και την δημιουργία της οπής, ο νευροχειρουργός εισχωρεί την λεπτή βελόνη στον εγκέφαλο του ασθενούς Αυτό έχει ως στόχο τη λήψη υλικού για παθολογαανατομική εξέταση. Η επέμβαση είναι σχετική σύντομη, ακριβής και ασφαλής.

Εάν η ιστολογική εξέταση επιβεβαιώσει την διάγνωση του λεμφώματος εγκεφάλου, τότε ο Αιματολόγος αναλαμβάνει την θεραπεία του ασθενούς. Προϋπόθεση αποτελεί η πλήρης ανάρρωση από την επέμβαση της βιοψίας. Η θεραπεία περιλαμβάνει ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Όσον αφορά την χημειοθεραπεία, ο Νευροχειρουργός μπορεί να τοποθετήσει στο κοιλιακό σύστημα του ασθενούς μια συσκευή έγχυσης, η αλλιώς port. Μέσω αυτής ο αιματολόγος μπορεί να κάνει στον εγκέφαλο εγχύσεις μεθοτρεξάτης, ενός ισχυρού χημειοθεραπευτικού φαρμάκου. Η καλή συνεργασία την δύο ειδικοτήτων -Νευροχειρουργικής και Αιματολογίας- μπορεί να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στην επιβίωση του ασθενούς με λέμφωμα εγκεφάλου.

Το λέμφωμα εγκεφάλου αποτελεί σοβαρή και δυνητικά επικίνδυνη πάθηση, η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ή έχετε ανησυχία σχετικά με το λέμφωμα εγκεφάλου, επικοινωνήστε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Νευροχειρουργό Δρ. Λιάκο Φαίδωνα. Ο γιατρός θα σας καθοδηγήσει στη διάγνωση και θα προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την περίπτωσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα.