Τι είναι το γλοιοβλάστωμα;
Το γλοιοβλάστωμα αποτελεί δυστυχώς τον πιο συχνό πρωτοπαθή όγκο του εγκεφάλου και τον πιο επιθετικό επίσης. Δημιουργείται και αυτός, όπως όλα τα γλοιώματα από την λευκή ουσία του εγκεφάλου. Εμφανίζεται εξαρχής μόνος του (de novo) ή ως εξέλιξη κάποιου χαμηλότερης κακοήθειας γλοιώματος (δευτεροπαθής). Συνήθως προσβάλει τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας (Μέσος χρόνος εμφάνισης είναι τα 56 έτη).
Γλοιοβλάστωμα: Συμπτώματα
Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα είναι ένας αρκετά επιθετικός όγκος με αποτέλεσμα να αυξάνει το μέγεθός του αρκετά γρήγορα. Έτσι, αρκετά γρήγορα πιέζει τον φυσιολογικό εγκέφαλο αλλά και εισβάλει μέσα του δημιουργώντας έντονο οίδημα (πρήξιμο). Ο ασθενής βιώνει επιληπτικές κρίσεις αλλά και νευρολογικά συμπτώματα όπως αδυναμία στην μια πλευρά του σώματός του, διαταραχές στην ομιλία, απάθεια αλλά και διαταραχές όρασης (ελλείμματα οπτικών πεδίων).
Γλοιοβλάστωμα: Πως αντιμετωπίζεται
Η σύγχρονη αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος αποτελεί το σχήμα stupp ( από τον διάσημο ογκολόγο Roger Stupp). Στο πρωτόκολλο αυτό οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική εκτομή του όγκου (με στόχο την εκτομή >95% χωρίς την πρόκληση βλάβης), ακολούθως υποβάλλονται σε ακτινοβολία (60Gy) με συνοδό χημειοθεραπεία (Τεμοζολαμίδη) για ένα μήνα και ακολουθεί σχήμα χημειοθεραπείας με Τεμοζολαμίδη για 6 μήνες. Σε μεγάλης ηλικίας ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν μεγάλη γενικευμένη αδυναμία και έντονα νευρολογικά συμπτώματα επιλέγουμε να μην τους υποβάλουμε σε χειρουργική επέμβαση αλλά μόνο σε ακτινοβολία και χημειοθεραπεία. Στην περίπτωση της υποτροπής του όγκου ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί ξανά σε χειρουργική επέμβαση και να επαναλάβει κύκλους χημειοθεραπείας. Παρόλο που το γλοιοβλάστωμα είναι ένας πολύ επιθετικός όγκος με την τάση να υποτροπιάζει ο συνδυασμός των θεραπειών οδηγεί σε μεγαλύτερη επιβίωση των ασθενών απ ότι στο παρελθόν.