Συχνές ερωτήσεις ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε νευροχειρουργική επέμβαση και οι απαντήσεις τους

Είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούμε την υγεία μας και να αντιμετωπίζουμε σωστά κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει. Σε ό,τι αφορά τις παθήσεις εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης, είναι καλό να γνωρίζουμε πως η ιατρική επιστήμη και κατ’ επέκταση η νευροχειρουργική έχει προχωρήσει σημαντικά και οι τεχνικές που εφαρμόζονται, βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Ο νευροχειρουργός Λιάκος Φαίδων έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις τέτοιου είδους με μεγάλη επιτυχία.

Πόσο καιρό θα νοσηλευτώ μετά από μια οσφυϊκή μικροδισκεκτομή;

Ο χρόνος νοσηλείας είναι μία ημέρα και συγκεκριμένα είναι η ημέρα του χειρουργείου. Μια επιτυχημένη μικροδισκεκτομή δεν χρειάζεται περισσότερο χρόνο νοσηλείας μιας και ο ασθενής έχει πολύ περιορισμένη δερματική τομή, μικρό χειρουργικό τραύμα, πολύ μικρή απώλεια αίματός και ελάχιστο μετεγχειρητικό άλγος.

Πόσο καιρό θα νοσηλευτώ μετά από μια αυχενική μικροδισκεκτομή;

Ο χρόνος νοσηλείας είναι μία ημέρα. Ο ασθενής κινητοποιείται την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, σιτίζεται και στην συνέχεια μπορεί να πάρει εξιτήριο και να συνεχίσει την αποθεραπεία του στην οικία του μέχρι τον έλεγχο του τραύματος την έβδομη μετεγχειρητική ημέρα.

Πόσο καιρό θα νοσηλευτώ μετά από μια επέμβαση για αφαίρεση μηνιγγιώματος εγκεφάλου;

Συνήθης χρόνος νοσηλείας χωρίς να υπάρξει επιπλοκή είναι οι πέντε ημέρες. Στην περίπτωση που ο ασθενής νοσηλευτεί στην εντατική για μια ημέρα ο χρόνος νοσηλείας παρατείνεται λίγο περισσότερο. φτάνοντας έως τις επτά ημέρες.

Πόσο καιρό θα νοσηλευτώ μετά από μια επέμβαση για αφαίρεση γλοιώματος εγκεφάλου;

Μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση εγκεφάλου για αφαίρεση ενός γλοιώματος τέσσερεις με πέντε ημέρες νοσηλείας είναι αρκετές.

Θα χρειαστώ να νοσηλευτώ στην μονάδα εντατική θεραπείας μετά από μια επέμβαση για αφαίρεση όγκου εγκεφάλου;

Η απάντηση εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου και τη θέση του αλλά και την κατάσταση υγείας του ασθενούς. Μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με συνοδά προβλήματα υγείας αλλά και ασθενείς με ευμεγέθεις όγκους σε δυσπρόσιτες περιοχές του εγκεφάλου (βάση κρανίου) θα χρειαστεί να παραμείνουν μετά το χειρουργείο για μια ημέρα στην ΜΕΘ αφυπνισμένοι. Στην συνέχεια μπορούν να συνεχίσουν την νοσηλεία τους σε κοινό θάλαμο.

Θα χρειαστεί να ξυριστούν τα μαλλιά μου για μια επέμβαση εγκεφάλου;

Μπορούμε πλέον να μην ξυρίζουμε τα μαλλιά των ασθενών αλλά να χρησιμοποιούμε την τεχνική της τριχοτομής. Σε αυτήν τα μαλλιά ξυρίζονται κατά μήκος μιας στενής γραμμής πάνω στην οποία θα πραγματοποιηθεί η δερματική τομή. Με αυτόν τον τρόπο η γραμμή της τομή όντως στενή κρύβεται μέσα στην υπόλοιπη κόμη του ασθενούς προσφέροντας ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Πόσο καιρό κρατά η αποκατάσταση μετά από μια επέμβαση στην σπονδυλική στήλη;

Στις επεμβάσεις αποσυμπίεσης όπως οι μικροδισκεκτομές και οι πεταλεκτομές η πλήρη επάνοδος στην κανονική ζωή κρατά 7 ημέρες. Η επάνοδος στην εργασία κρατά λίγο περισσότερο, περίπου 20 – 30 ημέρες. Στην αρχική μετεγχειρητική περίοδο των 7 ημερών ο ασθενής μπορεί να μετακινείται μέσα στην οικία του αλλά και σε κοντινές αποστάσεις γύρω από αυτήν, να σιτίζεται ελεύθερα αλλά και να ξεκουράζεται αρκετά μέσα στο 24ωρο. Στις υπόλοιπες 20 ημέρες, έως την επιστροφή στην εργασία του, μπορεί να είναι πολύ πιο ελεύθερος στις κινήσεις του, αποφεύγοντας συγχρόνως την άρση βάρους.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου μετά από μια επέμβαση για αφαίρεση όγκου εγκεφάλου;

Κατά κανόνα απαιτείται περίοδος αποθεραπείας 30 ημερών μετά από μια επιτυχημένη ανεπίπλεκτη επέμβαση εγκεφάλου για την επιστροφή στην εργασία του ασθενούς.

Πόσο διαρκεί η νοσηλεία μετά από χειρουργική αντιμετώπιση υδροκεφάλου;

Η χειρουργική τοποθέτηση βαλβίδας υδροκεφάλου απαιτεί μια ημέρα νοσηλείας.
Την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα ο ασθενής κινητοποιείται,σιτίζεται και υποβάλεται σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου η οποία θα αποκαλύψει την ορθή θέση της βαλβίδας. Στη συνέχεια μπορεί να λάβει εξιτήριο.

Πόσος χρόνος νοσηλείας απαιτείται μετά από διασφηνοειδική εκτομή αδενώματος υπόφυσης;

Συνήθως ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο μετά την 4η – 5η μετεγχειρητική ημέρα.

Ποια είναι η αποκατάσταση μετά από διασφηνοειδική αφαίρεση αδενώματος υπόφυσης;

Ο ασθενής επιστρέφει στην οικεία του την 4η ή 5η μετεγχειρητική ημέρα. Πρέπει να αποφύγει την άρση βάρους, την επίκυψη αλλά και να μην φυσήξει την μύτη του. Κατά τα άλλα μπορεί να είναι κινητοποιημένος και ελεύθερος σε όλες τις άλλες ασχολίες του. Περίπου μετά από 20 ημέρες από το χειρουργείο μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του.

Ποιά είναι τα επίπεδα άλγους μετά από μια διασφηνοειδική αφαίρεση αδενώματος υπόφυσης;

Ο ασθενής βιώνει ελάχιστα επίπεδα άλγους ή και καθόλου. Η δυσφορία από την τοποθέτηση των μαλακών ταμπόν στην μύτη του ασθενούς μετεγχειρητικά υφίεται άμεσα, μετά την αφαίρεσή τους 12 με 18 ώρες μετά την επέμβαση.

Πως αντιμετωπίζεται ένα νευρολογικό έλλειμμα μετά από επέμβαση εγκεφάλου;

Σε βαριές επεμβάσεις για αφαίρεση όγκων εγκεφάλου μπορεί να προκύψει νευρολογικό έλλειμμα κινητικό ή και λεκτικό (διαταραχή στο λόγο). Σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζουμε εντατική κινητική φυσικοθεραπεία για το κινητικό έλλειμμα αλλά και λογοθεραπεία η οποία μπορεί να βελτιώσει το λεκτικό έλλειμμα.

Πότε γίνεται η αφαίρεση των ραμμάτων μετά από επέμβαση εγκεφάλου;

Από την 8 η έως την 10 η μετεγχειρητική ημέρα τα ράμματα μπορούν να αφαιρεθούν με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς καθόλου άλγος.

Ποιά είναι η μετεγχειρητική παρακολούθηση ασθενούς μετά από χειρουργική εκτομή κακοήθους όγκου εγκεφάλου;

Πάντα ο ασθενής υποβάλεται σε νέα μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου σε ένα μήνα μετά την επέμβαση για τον έλεγχο τυχόν υπολείμματος του όγκου. Στη συνέχεια, σε συνεννόηση με τον ογκολόγο και τον ακτινοθεραπευτή, παρακολουθείται στενά με νέες μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, ανάλογα με τον βαθμό επιθετικότητας του όγκου, ανά τρίμηνο (υψηλής κακοήθειας όγκοι) ή ανά εξάμηνο (χαμηλής κακοήθειας).