Τι είναι το μυελοβλάστωμα;
Το μυελοβλάστωμα είναι ένας κακοήθης και αρκετά επιθετικός όγκος, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά και σπανιότερα στους ενήλικες. Συχνότερη θέση εμφάνισης είναι το οπίσθιο μέρος του εγκεφάλου σε μια περιοχή που λέγεται παρεγκεφαλίδα. Η παρεγκεφαλίδα βρίσκεται τοπογραφικά περίπου πάνω από την κορυφή του αυχένα, στο σημείο σύνδεσης του κρανίου με την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Σπανιότερα, το μυελοβλάστωμα εμφανίζεται και σε άλλα μέρη του εγκεφάλου.
Είναι μία από τις πιο επιθετικές μορφές όγκων του εγκεφάλου, καθώς επεκτείνεται γρήγορα. Καθώς αυξάνεται γρήγορα, πιέζει-σπρώχνει τον εγκέφαλο δημιουργώντας συμπτώματα στον ασθενή. Κύριο χαρακτηριστικό του μυελοβλαστώματος είναι ότι μεταναστεύει γρήγορα, δημιουργώντας μεταστάσεις. Αυτές λέγονται μεταστάσεις εκ πτώσεως, ή αλλιώς drop mets. Μεταφέρονται με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, που περιβάλλει και προστατεύει τον εγκέφαλο, και εγκαθίστανται στην σπονδυλική στήλη. Στο σημείο που μεταναστεύουν, μεγαλώνουν πιέζοντας τα διάφορα τμήματα της σπονδυλικής στήλης δημιουργώντας επιπρόσθετα έντονα προβλήματα στον ασθενή.
Γιατί εμφανίζεται το μυελοβλάστωμα;
Το μυελοβλάστωμα δημιουργείται από πρωτόγονα μη αναπτυγμένα κύτταρα στον εγκέφαλο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία για την δημιουργία του όγκου, όπως και για όλους τους όγκους του εγκεφάλου. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας προδιαθεσικός παράγοντας για το μυελοβλάστωμα. Ωστόσο, τα σύνδρομα Turcot και Gorlin αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μυελοβλαστώματος.
Ποια συμπτώματα προκαλεί το μυελοβλάστωμα;
Ως κακοήθης όγκος, το μυελοβλάστωμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και έντονα συμπτώματα στον ασθενή. Χαρακτηριστικά συμπτώματα που συνδέονται με την ύπαρξη μυελοβλαστώματος είναι:
- η κεφαλαλγία,
- οι έμετοι
- η ζάλη
- τρόμος (τρέμουλο δηλαδή) στον κορμό και στα άκρα και
- αστάθεια βάδισης
- πτώσεις επι του εδάφους
- επεισόδια απώλειας συνείδησης
Το σημείο που μεγαλώνει ο όγκος βρίσκεται πολύ κοντά μια πολύ σημαντική περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται εγκεφαλικό στέλεχος. Εκεί ελέγχονται πολύ ζωτικές λειτουργίες, όπως η κατάποση και η μάσηση, οι λειτουργία της όρασης , της καρδιάς της αναπνοής. Εάν ο όγκος μπει μέσα στο στέλεχος οι ασθενείς έχουν πολύ βαριά συμπτωματολογία. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς αισθάνονται μεγάλη αδυναμία σε όλους τους μύες τους, αδυναμία να σταθούν όρθιοι και να καταπιούν, αλλά και υπνηλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πέσουν σε κώμα. Επιπλέον, οι μεταστάσεις στην σπονδυλική στήλη πιέζουν και δημιουργούν έντονο άλγος στον αυχένα, την θωρακική και την οσφυϊκή μοίρα. Εάν οι μεταστάσεις μεγαλώσουν αρκετά, μπορεί να πιέσουν τον νωτιαίο μυελό και τις νευρικές ρίζες. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται αδυναμία στα πόδια και στα χέρια του ασθενούς.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Μόλις γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματα, ο ασθενής πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο Νευροχειρουργό για να υποβληθεί σε νευρολογική εξέταση και απεικονιστικό έλεγχο. Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με σκιαγραφικό είναι η καλύτερη απεικονιστική εξέταση για την διάγνωση του μυελοβλαστώματος. Σε αυτήν, φαίνεται σαν μια ανομοιογενής μάζα που πιέζει την παρεγκεφαλίδα και δημιουργεί μεγάλο οίδημα στον υπόλοιπο εγκέφαλο. Επιπλέον, ο ασθενής πριν ξεκινήσει η θεραπεία του πρέπει να υποβληθεί και σε μαγνητική τομογραφία σε όλη την σπονδυλική στήλη για να διερευνηθεί εάν έχει μεταστάσεις εκ πτώσεως.
Πως αντιμετωπίζεται το μυελοβλάστωμα;
Η πρωταρχική αντιμετώπιση του όγκου είναι η χειρουργική αφαίρεση.
Πριν την νευροχειρουργική επέμβαση, ο ασθενής λαμβάνει κορτιζόνη για να αντιμετωπιστεί το εγκεφαλικό οίδημα. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης απαιτείται ακρίβεια, μικροχειρουργική τεχνική με πολύ λεπτά εργαλεία και πολύ καλή γνώση της ανατομίας της περιοχής. Με τη χειρουργική επέμβαση αποσυμπιέζεται ο εγκέφαλος και ταυτόχρονα επιμηκύνεται το προσδόκιμο του ασθενούς. Ωστόσο, είναι πιθανό να μην είναι εφικτή η ολική αφαίρεση του όγκου από τον νευροχειρουργό. Αυτό ισχύει για περιπτώσεις που ο καρκίνος έχει μπει σε πολύ ευαίσθητες περιοχές οι οποίες δεν πρέπει να βλαφθούν κατά την διάρκεια του χειρουργείου. Τότε, είναι σωστό ο νευροχειρουργός να αφήσει ένα τμήμα του όγκου (υπόλειμμα) προκειμένου να μην προκαλέσει νευρολογική βλάβη στον ασθενή.
Μετά από χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία με ακτίνες χ ή πρωτόνια στη χειρουργημένη περιοχή που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα και όποιο τυχόν υπόλειμμα έχει απομείνει. Η ακτινοθεραπεία συνδυάζεται με κύκλους χημειοθεραπείας, που σκοπεύουν εξίσου στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν μεταστάσεις στην σπονδυλική στήλη πρέπει να ακτινοβοληθούν και αυτές. Στην περίπτωση της υποτροπής του όγκου ο ασθενής μπορεί να χειρουργηθεί ξανά και να δοθεί διαφορετικό σχήμα χημειοθεραπείας.
Το μυελοβλάστωμα είναι αρκετά επιθετικός όγκος που έχει τεράστιες επιπτώσεις στη σωματική και νοητική λειτουργικότητα του ασθενή. Όμως, η σωστή χειρουργική αφαίρεση σε συνδυασμό με την τεχνολογία της σύγχρονης ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας δημιουργούν ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής και την επιβίωση των ασθενών.
Εάν εμφανίζετε σοβαρά συμπτώματα, όπως έντονους πονοκεφάλους, αστάθεια, τρέμουλο, εμετούς και απώλεια συνείδησης, απευθυνθείτε άμεσα στον Νευροχειρουργό Λίακο Φαίδωνα, καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση επιθετικών όγκων. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.